5 Valkuilen bij zelf onderhouden van een website!

Website onderhouden

5 Valkuilen bij zelf onderhouden van een website!

Categorie : Webdesign

Softwaretoepassingen zoals een Content Management Systeem (bijvoorbeeld WordPress of Joomla) maken het mogelijk om zelf een website te onderhouden. Techniek is echter slechts één van de voorwaarden om zelf je website te kunnen onderhouden. Met een CMS is het gemakkelijker geworden, maar er komt meer bij kijken om het maximale uit een website te halen. Het programma kennen, betekent niet dat je ook meteen een website kan bijhouden! Voorkom frustratie en paniek. Accepteer dat niet iedereen een webdesigner kan zijn.

Wanneer je slaagt voor je rijbewijs, ben je ook niet meteen zo handig als een automonteur. Zo geldt dat ook voor website onderhoud. Al doende leert men de fijne kneepjes kennen.

Een website onderhouden. Waar let ik op?

1 | Visueel

Het oog wil ook wat. Wanneer een website er amateuristisch en onverzorgd uitziet, klikken bezoekers snel door naar een andere site. Veel soorten lettertypes in veel verschillende kleuren wordt niet door iedereen gewaardeerd. En een foto van 4MB op een startpagina is niet bepaald handig. Ben je niet handig met grafische programma’s zoals Photoshop en Illustrator?

Tip 1: Verdiep je in ontwerpen of laat het doen.

2 | Tekstueel

Hoe interessant zijn websites met eindeloos lange pagina’s? Het is niet handig, niet verstandig en niet gebruiksvriendelijk om grote lappen tekst op een site te zetten. Iedereen heeft het druk, dus zorg ervoor dat je website alleen die informatie toont die interessant is voor een bezoeker.

Goede webteksten zijn:

  • kort
  • overzichtelijk ingedeeld
  • prikkelend

Tip 2: Less is more!

 3 | Functioneel

Lopen is, net als het onderhouden van een website, niet echt moeilijk. Maar lopen is iets anders dan hardlopen en nog anders dan een marathon winnen. Door een verkeerde beeldvorming zie ik steeds vaker dat het onderhouden van een website wordt gezien als “iets eenvoudigs dat je er even bij doet” naast alle andere werkzaamheden.

Wanneer je de techniek van een CMS onder controle hebt, verwacht dan niet dat het ook meteen functioneel en commercieel is. Als de website niet aansluit op je communicatieplan (als dat er al is) of op de vraag van je doelgroep, heb je een probleem. Verleg de focus van “Hoe zet ik iets op de site” naar “Wat moet er op de site”.

Tip 3: Verdiep je in conversie en laat je begeleiden bij je internet marketing. Conversie in online marketing betekent het behalen van een vastgesteld doel bijv. een bestelling die geplaatst wordt of een inschrijving voor jouw nieuwsbrief.

4 | Financieel

De kosten van een website in de hand houden is uiteraard verstandig. Maar er is een verschil tussen duur en veel geld. Het extern laten onderhouden van een website kan wellicht duur overkomen, maar kun je zelf hetzelfde resultaat bereiken? Laat je niet alleen maar door de kosten leiden.

Tip 4: Zorg vóór het bouwen van een website dat er financiële ruimte is voor onderhoud en/of voor bijscholing.

5 | Actueel

Eén van de grootste frustraties van bezoekers is het bekijken van een website die niet actueel is. Een website is nooit ‘klaar’. Er is altijd iets aan toe te voegen of te verbeteren. Is je website niet actueel? Dan heb je letterlijk een achterstand opgelopen.

Tip 5: Schrijf met vaste regelmaat blogs en deel je kennis om bezoekers te overtuigen van je professionaliteit.

Niet iedereen kan webdesigner zijn!

Zelf een website onderhouden kost meer tijd en dus indirecte kosten dan wanneer je dit uitbesteed. Daarnaast is het de vraag of je hetzelfde resultaat bereikt als een webdesigner. Het goed onderhouden van een website vergt kennis van websites, digitale trends en internet marketing. De focus moet liggen op de functionaliteit van een website en het optimaliseren van online kansen; niet op het ‘overwinnen van de techniek’ van een CMS.

Het advies luidt dus:

  • Helder op papier hebben staan wat je met je website wilt bereiken en hoe je dat wilt doen.
  • Alles goed voorbereiden en daarna een webdesigner aansturen en laten uitvoeren.
  • Samen aan tafel om de taken goed te verdelen, want dan kun je prima een deel van je website wel zelf onderhouden.

Share